eKauppa | Katso kaikki yhteystiedot |

Outotec

Outotec

”Vakuutuimme heidän kyvystään palvella myös meidän kaltaista suurta yritystä.”

Outotecin ohjelmisto-omaisuus Chilitin hallinnassa

Teollisuuden teknologiaratkaisuja suunnittelevan ja toimittavan Outotecin tietohallinto halusi ottaa ohjelmisto-omaisuuttaan paremmin hallintaan. Outotec tarjoaa kestävää kehitystä edistäviä ratkaisuja mineraalien ja metallien rikastukseen sekä metallinjalostukseen, uusiutuvan energian tuotantoon ja teollisuusvesien hallintaan. Globaalisti toimivalla Outotecillä on nyt parempi näkyvyys ohjelmistoihin ja lisensseihin sekä kumppanille keskitetty ohjelmistojen hankintakanava.

Outotec työllistää yli 4.000 ammattilaista, ja yrityksen liikevaihto oli vuonna 2017 runsaat 1,1 miljardia euroa.

”Päätimme ottaa ohjelmisto-omaisuutemme tehokkaammin hallintaan työasemaympäristön lisäksi myös palvelimien ja tietokantojen lisenssien osalta. Haluamme tietää ja ymmärtää, mitä lisenssejä meillä on sekä optimoida niiden käyttöä”, sanoo Outotecin IT-infrapalveluista vastaava Svante Lindström. ”Auditoinneista haluamme myös suoriutua ongelmitta.”

”Havaintomme mukaan vain harvoissa yrityksissä ohjelmisto-omaisuus on hyvin hallinnassa. Yrityksillä on tyypillisesti jopa kymmeniä prosentteja liikaa lisenssejä, joka kerryttää turhia kustannuksia”, kertoo Chilitin asiakkuuspäällikkö Marko Haatio. ”Ohjelmisto-omaisuuden hallinnalla asiakkaamme voi tunnistaa nopeasti kehitys- ja säästökohteita. Mikäli sovelluksia ei käytetä, ne poistetaan käytöstä.”

Outotecin tietohallinto saa raportit asennetuista ohjelmistoista ja niiden määristä. Erityistarkkailuun ollaan valittu myös Microsoftin ja Adoben lisenssit.

Chilitin osaavat ja kokeneet ammattilaiset

Outotecin ohjelmisto-omaisuuden hallinnan ytimessä on markkinoiden johtavan teknologiatoimittajan Snow Softwaren SAM-ratkaisu. Chilit on Snow Softwaren Platina-kumppani, ja samalla teknologiatoimittajan nopeimmin kasvava kumppani Suomessa. Chilitillä on lähes kymmenen ammattilaisen ohjelmistotiimi.

”Halusimme joustavan kumppanin, joka toimii lähellä meitä. Chilitillä on kokemusta ohjelmisto-omaisuuden hallinnasta, ja he tarjoavat meille hyvän teknologia-alustan sekä joustavan palvelumallin. Lisäksi heillä on osaavia ammattilaisia, ja hyviä tyyppejä. Vakuutuimme heidän kyvystään palvella myös meidän kaltaista suurta yritystä”, kertoo Lindström. ”Heillä on myös hyvät yhteydet teknologiatoimittajan suuntaan.”

Chilit osoitti pilotoinnin aikana teknisen kyvykkyytensä. Pilotointi sisälsi ohjelmistoympäristön kartoituksen, ja SAM-ratkaisun käyttö jatkui Outotecillä pilotointivaiheen jälkeen. ”Automaatioon perustuva edistyksellinen SAM-alusta tarjoaa runsaasti työkaluja ja ominaisuuksia ohjelmisto-omaisuuden hallintaan. Palvelu skaalautuu myös ison ja kansainvälisen yrityksen tarpeisiin”, sanoo Haatio.

Säästöjä ja muita hyötyjä

Outotec saa SAM-ratkaisun kautta tietoa ohjelmistoista, lisenssisopimuksista ja jopa näkyvyyttä Windows-palvelimiin. Lisenssejä voidaan siirtää käyttöön toiselle henkilölle tai poistaa käytöstä sopimusehtojen mukaisesti.

”Meillä on nyt parempi näkyvyys ohjelmisto-omaisuuteemme ja lisensseihimme. Tiedämme, kuinka paljon meillä on käytössä Microsoftin ja Adoben lisenssejä. Näemme vapaana olevat lisenssit, sopimukset ja voimme seurata ohjelmistojen käyttöä”, sanoo Outotecin IT-asiantuntija Marko Ilmari. ”Seuraamme tilannetta yhdessä Chilitin kanssa.”

Lisenssitarpeen ilmaantuessa Chilitin asiantuntija selvittää tarvitseeko käyttöoikeutta ostaa. ”Pystymme täyttämään lisenssiehdot aiempaa paremmin ja tuottamaan paremmin auditoijien tarvitsemaa tietoa. Visionamme on, että saamme ohjelmisto-omaisuuttamme yhä laajemmin tämän työkalun piiriin. Kehitysmahdollisuuksia on paljon, ja pyrimme saamaan palvelusta yhä enemmän irti”, kertoo Lindström.

SAM-palveluun voidaan integroida myöhemmin esimerkiksi SAP-ohjelmisto.

Asiat hoituvat ja palvelu pelaa

”Olemme toteuttaneet Outotecille myös ohjelmistojen paketointia, jakelujärjestelmän ja ohjelmistojen monitorointia sekä käyttöjärjestelmien ylläpitoa. Outotecin SAM-ratkaisu tunnistaa noin 10.000 asennettua ohjelmistoa, joista 4.800 vaatii lisenssin”, kertoo Chilitin järjestelmäarkkitehti Sami Virkki. ”Olemme laajentaneet sovellusten elinkaarenhallinnan käsittämään myös kustannusten hallinnan lisenssien ja sovellusasennusten osalta.”

Snown automaatioalusta toimii moottorina prosessille, jossa käyttäjille annetaan mahdollisuus tilata esimerkiksi Adobe-ohjelmisto sisäisestä verkkokaupasta määritellyn hyväksymisprosessin mukaisesti. ”Kallista ohjelmistoa ei tarvitse jakaa kaikille, ja asennus hoituu automaattisesti hyväksynnän jälkeen. Järjestelmä voi myös automaattisesti poistaa sovellukset ja vapauttaa lisenssin. Näin päästään mahdollisimman lähelle tilannetta, jossa organisaatiolla on käytössä sopiva määrä lisenssejä”, sanoo Virkki.

”Yhteistyömme on sujunut Chilitin kanssa hyvin. He ovat toteuttaneet meille kaikki palvelut, joita olemme pyytäneet ja tarvinneet. He ovat tehneet arvokasta työtä, johon omat resurssimme eivät olisi riittäneet”, sanoo Ilmari.

Lindströmin mukaan Outotecin lähitulevaisuuden IT-strategian keskiössä ovat vahva pilviajattelu sekä globaalin One ICT:n rakentaminen. ”Katsomme aina ensin, mitä voi hankkia pilvestä. Käymme jatkuvaa dialogia Chilitin kanssa palvelun toimivuudesta ja sen kehittämisestä. Chilit on meille sopivankokoinen ja ketterä kumppani. Asiat hoituvat nopeasti, ja palvelu on vastannut odotuksiamme myös silloin, kun nimetyt yhteyshenkilömme ovat lomalla. He ovat tukenamme myös mahdollisissa auditoinneissa.”

”Yritysten tulee tietää mitä ohjelmistoja ja lisenssejä he omistavat sekä käyttävät. Löydämme kartoitusten yhteydessä aina kehityskohteita, kuten virheellisesti paketoituja ohjelmistoversioita ja tuotteita. Kyse on myös mahdollisuudesta kehittää sisäisiä prosesseja ja automaatiota sekä ohjelmistojen käyttöönottoa, paketointia, jakelua ja kustannustehokkuutta”, kertoo Haatio.

(Outotec ja Metso Minerals yhdistyivät Metso Outotec Oyj:ksi 1.7.2020)

Chilitaito Oy

Helsinki: Turkhaudantie 5, FI-00700 Helsinki


Turku: Juhana Herttuan puistokatu 3, FI-20200 Turku

Myynti

myynti@chilitaito.fi


Support

support@chilitaito.fi


Laskutus

laskutus@chilitaito.fi

Laskutukseen liittyvät asiat, muissa asioissa olethan yhteydessä myyntiimme.


Katso kaikki yhteystiedot >

Sosiaalinen media

Palveluasiakkaille

Lataa etätuki

Liity uutiskirjeen tilaajaksi!

Haluatko saada tietoa IT-alan ajankohtaisista asioista? Liity uutiskirjeemme tilaajaksi!